BBC Television Centre

The masterplan for the former BBC Television Centre consisted of an outline planning permission with elements in detail. The scheme aims to regeneration the White City area providing new homes, offices and television studios as well as restaurants and a cinema.

Architects

AHMM

Duggan Morris

Maccreanor Lavington

dRMM

Developer

Stanhope

Services

Daylight Design

Internal Daylight Assessments

Overshadowing

Solar Glare

Light Pollution

Environmental Statement

 

 

Overshadowing

Solar Glare

Light Pollution

 

Nova, Victoria

The Victoria Circle development  will transform the area around Victoria Station.  The scheme comprises of a mixture of retail, residential and office uses with the creation of public amenity space.

Architects

Lynch Architects

Developer

Land Securities

Services

Internal Daylight Assessments

Overshadowing

Solar Glare

Light Pollution

Environmental Statement

 

Solar Glare

Light Pollution

 

Goodman's Fields

The Goodman's Fields Development is comprised of four blocks comprising residential accommodation and student housing as well as the creation of  new amenity space.

Transient Overshadowing

Sun Hours on Ground

Sunlight Assessments (Annual Probable Sunlight Hours)

Architects

Lifschutz Davidson Sandilands

Developer

Berkeley Homes

Services

Daylight Design

Internal Daylight Assessments

Rights of Light

Transient Overshadowing

Sun Hours on Ground

Environmental Statement

Jumaa Mosque, Doha

The Jumaa Mosque and Heritage Quarter Houses have been designed by John McAslan + Partners as part of the Msheireb Downtown Doha redevelopment.

The regeneration project was commissioned to revive the old commercial district while preserving the historical heart of Doha. To this end, the architectural language developed is modern, yet inspired by traditional Qatari heritage and architecture.

GIA has worked alongside John McAslan + Partners to achieve the desired effects through a specifically tailored daylight and sunlight design.

 The design intention was to create dynamic sun patches inspired by Qatari motifs within the main hall during prayer hours. In addition to developing this design concept, GIA has undertaken a more quantitative assessment to ensure that the target average illuminance is achieved across the floor area for all daylight hours.

Several options for the roof structure and panelling, apertures and finishes were tested with computer renders created through specialised software as well as with an artificial sky and a scale model.

The work undertaken has resulted in apertures optimised to allow for the greatest amount of sunlight to enter the prayer hall during the main prayer times for the whole year.

Architects

John McAslan + Partners

Developer

AEB

Heritage Quarter Houses, Doha

The Jumaa Mosque and Heritage Quarter Houses have been designed by John McAslan + Partners as part of the Msheireb Downtown Doha redevelopment.

The regeneration project was commissioned to revive the old commercial district while preserving the historical heart of Doha. To this end, the architectural language developed is modern, yet inspired by traditional Qatari heritage and architecture.

GIA has worked alongside John McAslan + Partners to achieve the desired effects through a specifically tailored daylight and sunlight design.

The historic buildings on site are conserved with design alterations that make them work as modern-day museums. Bayt Jalmood House accommodates the Slavery Museum and retains the nature and shape of the traditional Qatari courtyard house.

The building comprises two courtyards which have different functions so the daylight design has been tailored to meet the specific needs of both.

The Orientation courtyard is a circulation space where no artwork is displayed and its roof has been designed to create sun patches that change throughout the day and the year making it an interesting, dynamic space.

Whereas, the daylight design within the Freedom courtyard has been aimed to establish a connection with the outside whilst preserving the artwork and protecting them from direct sunlight.

Architects

John McAslan + Partners

Developer

AEB

London Dock

The London Dock development is a mixed use scheme set in a series of landscaped squares and gardens. The vision retains the architectural heritage of this historic dockside location, in design and detail, combining new and old.

GIA has worked alongside the design team to optimise the daylight and sunlight availability to the proposed accommodation as well as to maximise the quantity and quality of landscaped open space.

This has resulted in buildings arranged so as to form courtyards open to the south, with generously sized public amenity areas and 50% of the site dedicat­ed to publicly accessible open space.

Transient Overshadowing

Daylight Potential

Architects

Patel Taylor

Developer

St George

Services

Site Layout for Daylight and Sunlight

Transient Overshadowing

Sun Hours on Ground

Daylight Potential

Internal daylight and Sunlight Consultancy

London City Island

render.jpg

The London City Island development involves the creation of a completely new neighbourhood on the Leamouth Peninsula in Canary Wharf, a 12 acre site. The scheme involves new bridge links, housing and community facilities as well as being home to the English National Ballet.

Sun Hours on Ground

Transient Overshadowing

Architects

Glen Howells Architects

Developer

Ballymore

Services

Daylight Design

Internal Daylight Assessments

Rights of Light

Overshadowing

Solar Glare

Light Pollution

Environmental Statement

Daylight Potential

 

Riverwalk House

The development consists of two organically shaped residential buildings located in central London and overlooking the river Thames.

As part of the internal daylight consultancy, GIA assessed the same room with different finishes in order to show the effect these would have on the overall brightness of the room and on the levels of internal daylight. This helped the design team choosing the palettes for the highly specified apartments and penthouses.

GIA also informed the design of the public realm through sunlight studies and carried out internal daylight assessments for Code for Sustainable Homes.

Architects

Stanton Williams

Developer

Derwent

Elephant and Castle

The Elephant park development consists of 12 individual development plots and GIA has worked on Phase 2, which includes two development plots linked by new public realm. The development plots contain a mix of residential and other land uses, and are of varying heights and massing to fit into the specific character areas in which they are located and the surrounding urban context.

GIA worked alongside the design team in order to optimise the daylight and sunlight per­formance of the proposed development. To this end a number of preliminary assessments illustrating the plots and massing daylight and sunlight po­tential were undertaken and the results used to inform the design process all the way to planning submission.

 

Daylight Potential Assessments

Internal Daylight Assessments

Architects

Panther Hudspith Architects

AHMM

Developer

Lend Lease Ltd

Services

Overshadowing assessments

Massing optimisation

Internal layouts and façade optimisation

Internal daylight and sunlight assessments

Battersea Power Station

The masterplan for the Battersea Power Station – a Grade-II listed, former electric power plant along the River Thames – aims to create a mixed-use sustainable development offering commercial and retail functions as well as residential, cultural, and event spaces interspersed with community facilities and a zero-carbon energy plant for the adaptive reuse of the power station itself.

Daylight potential

Light pollution

Overshadowing

Train glare

Transient glare

Client

Battersea Power Station    

Architects

Masterplan: Rafael Vinoly Architects
Phase 1: Ian Simpson Architects – dRMM
Phase 2: Wilkinson Eyre Architects
Phase 3: Foster+Partners – Gehry Partners
Phase 4A: Patel Taylor

Developer

BPSDC

Services

Daylight Design
Rights of Light
Overshadowing
Solar Glare
Light Pollution
Environmental Statement 

Barts Square

Light Pollution

Developer

Architects

Aldeas

The project consists of a new children centre for The Alalay Foundation, a non-governmental organization that operates in La Paz, Cochabamba and Santa Cruz since 1991. The Alalay Foundation is dedicated to helping children by providing shelter, education, psychological and legal support. 

GIA was involved in the project since the early stages to design a passive solar building by taking advantage of 

the local climate. Imaginative and effective use of daylight helped adding value and quality to the proposed development.

Daylight Potential Assessments                                  Sunpath Analysis

Client

Aldeas

Architects

SKETCH Architects

Developer

Alalay Foundation

Tate Modern Extension

The Tate Modern is the national gallery of international modern art, housed in the former Bankside Power Station in North Southwark. Our client was particularly interested in how much internal artificial light would spill into the immediate vicinity and surrounding buildings from the galleries, which often remain open until the late evening. Our brief was therefore to provide light pollution and solar glare analysis for the extension. As a public space and one which needs to draw people to enjoy art, it’s particularly important that those in the space feel comfortable and relaxed.

We carried out detailed analysis, adopting a dual approach that combined 3D computer modelling and night time surveying of the existing site to establish the level of light spill into the residential streets around the site.

The extension was one of very complex geometry, consisting of various box-shaped forms stacked on top of each other. It was therefore crucial to prevent the extension’s specular surfaces and shiny facades from dazzling the general public and cars passing by outside. We were able to produce a set of highly realistic 3D visualisations and short films that clearly identified any problematic solar glare areas. This combined methodology has been recognised by experts within the industry as raising the standard of reflected solar glare and light pollution analysis.

Our development of a tailored methodology for this project has been recognised as groundbreaking in raising the standard of solar glare and light pollution analysis.

Developer

Tate Modern

Architect

Herzog & de Meuron

20 Fenchurch Street

Replacing a 1960s, 25-storey tower, formerly occupied by Dresdner Kleinwort, which was demolished in 2008. Rafael Vinoly Architects 150m high tower provides 60,000sqm of office space, retail and public space.  The top heavy design maximises floor space towards the top of the building where rents are typically higher, and has earned the nickname the ‘Walkie-Talkie’. It features a garden at the top of the building, which is London’s highest public park.

Client

Land Securities & Canary Wharf Group

Architect

Rafael Vinoly